Håller som bäst på med daglig, och intensiv, terapi för min OCD, KBT med ERP som det så tjusigt heter. ERP står för exponering med responsprevention, enklare uttryckt: man utsätter sig för det man tycker är obehagligt och gör sedan inga tvångshandlingar för att dämpa eller sänka ångesten.

Att exponera sig för sina triggers är ingen skojig grej, men med lite sats så går det. Är ju ganska van efter ett antal år med denna åkomma. Det som däremot kräver hårt arbete och disciplin är att inte göra n å g o n t i n g  för att ångestlindra efteråt. Ingenting. Inga undvikandemanövrar, inga tröstetankar, inga ”uppstädningar” varken mentalt, eller rent praktiskt. Bara ta ångesten rakt upp och ned. Låta den blixtra genom kropp och tanke för att så småningom klinga ut. Det är ”erret och peet” som så att säga ger härdningseffekten och hjälper hjärnan att programmera om.

Så: släpp inte greppet när du gjort din exponering så att effekten går om intet. Håll ut genom hela responspreventionen, det är det som ger vinst i långa loppet.